Čas dovolené není jenom nekonečné slunění na pláži, ale je to také i jídlo. Dobré i špatné, nové i stará dobrá klasika, všechno má své místo někde na dovolené v letních dnech provoněných občasným zvracením z cizokrajné kuchyně či z přílišného pojídání smaženého v českých kempech, luzích a hájích. Lidé řeší problémy s jídlem různě, v domnění, že se snad jejich finanční situace vyhne prekérce s nedostatkem financí, pokud si budou vařit na plynovém vařiči někde v pokoji. Pravda není tak úplně jednostranná a mnohdy je na úplně jiném místě, kdo by to byl totiž řekl, že někdy lokální, znamená levnější či právě naopak, kdy staré dobré a české znamená dražší. ¨
Vodácké kempy
Zde se tak nějak traduje vůně přesmaženého oleje jako něco, co zkrátka k vodě patří. A nejsou to pouze provozovatelé těchto podniků, kteří rádi prodají nějakou levnou a nelibou klobásku za dvojnásob její vysněné ceny. Ale i samotní návštěvníci tomu přispívají domněním, že přeci v kempu je levněji, byť tam nemají výběr jako někde v nóbl restauraci. Taková večeře pro tři vás ale možná vyjde stejně, ne-li dráž, pokud se chystáte utrácet v takovýchto podnicích. Vezměte si hloupé špagety s omáčkou, někde v kempu za ně dáte sto korun ani nevíte, jak se to stalo. Sic v normální restauraci klidně dáte i více, tady to nebude žádná hitparáda. Protlak z konzervy (i s masem) a možná trochu nastrouhaného eidamu. A toť celá magie. Zatímco v oné restauraci opravdu platíte alespoň záruku a příslib vyšší kvality.
Dovolená v Chorvatsku ¨
Češi, zabalené řízky, paštiky a protlaky, nějaké to pečivo a jede se. Samozřejmě nezapomenout na plynový vařič. To je klasická česká dovolená, tak jak si ji představují miliony z nás. Byť to již není tak úplně pravda, stále valná většina trpí jistou xenofobií, jakmile se mají setkat s něčím, co zní cizokrajně a je to v eurech. Může nás však uklidnit pomyšlení, že ony přezrálé levné paštiky žádný jiný ekvivalent ve stejné cenové relaci určitě nenajdete.